dělená strava je vhodná pro každého
Náš každodenní jídelníček , který může být rozdělen zvlášť na sacharidy a bílkoviny, může podle mnoha odborníků výrazně zredukovat hmotnost a také prostřednictvím takového dělení ochránit a zlepšit trávení a trávicí trakt.
Obsah článku
[st_icon_box background=’#ffffff‘ opacity=’0.1′ border_color=’#ddff00′ icon=’info‘ icon_color=’#11ff00′ icon_bg=’#deff05′ icon_position=’icon-top‘ icon_spin=’yes‘]Stručný přehled
- dělená strava já známa již od 30 let 20. století
- objevil ji jistý dr. Howard Hay
- tzv. dieta s významným vlivem na fungování metabolismu
- nemá vědecký základ
- strava se dělí do základních 3 skupin
- sacharidy, bílkoviny a tzv. neutrální potraviny se pravidelně střídají
V 30 letech 20. století jistý dr. Howard Hay trpěl v té době na těžkou a nevyléčitelnou chorobu ledvin. Tehdejší medicína mu nevěděla pomoci, tak vzhledem ke svému vzdělání začal dělat na sobě pokusy v rámci stravování. Jeho zjištění byla nadmíru překvapivé. Zjistil, že pokud rozdělí stravu a upraví celkově stravování podle složení těla na zásadité a kyselé prvky v poměru 80 ke 20, čím svůj jídelníček sladí se svým tělem, uleví se mu. Jeho výsledky byly neuvěřitelné hlavně kvůli tomu, že se zcela zbavil svých potíží.
V následujícím období pokračoval v jeho výzkumech i jeho syn. Ačkoliv musíme říci, že nejde o vysloveně vědeckou metodu, o to překvapivější jsou výsledky jejich práce a celkový vliv na některá onemocnění počínaje problémy s látkovou výměnou přes období klimakteria či dokonce vliv na tvorbu ekzémů či cukrovky. Pozoruhodný je i fakt, že takto vyvážená a dělená strava člověku s nadváhou pomůže váhu snížit a zase člověku s podvýživou upravit na ideální váhu.
Fungování dělené stravy
Celkový princip fungování dělené stravy, který si v následujících řádcích popíšeme, spočívá v dělení potravin do 3 základních skupin. Do první skupiny řadíme sacharidy , do druhé skupiny řadíme bílkoviny a do třetí neutrální potraviny . Potraviny, jejichž hlavní složkou jsou bílkoviny, potřebují na své trávení velmi nízké ph, což značí kyselé prostředí.
Při sacharidech je to přesně naopak a vyžadují ph vysoké , což je zásadité prostředí. Problém, který řeší dělená strava je v tom, že pokud trávíme najednou tyto dva druhy potravin, dochází k jejich neoptimálnímu rozkladu což může vést ke škodlivým látkám, které se následně uvolňují. Neutrální potraviny, tedy potraviny které zařazujeme do třetí skupiny lze kombinovat i první i s druhou skupinou, ale lze je konzumovat samostatně. Jsou to hlavně tuky a mléčné výrobky.
Co se týče střídání těchto druhů potravin, měli bychom dodržovat pravidlo že v jeden den budou pouze sacharidy a v dalším dni zase pouze bílkoviny. Někteří ale tvrdí, že stačí dělit jednotlivé denní porce s určitou přestávkou mezi jídly, čili na snídani budu mít sacharidy, na oběd zase bílkoviny apod. Jako u každé dietě je nutný i pitný režim , který zajistí dostatek tekutin během celého dne.
Rozdělení potravin
Potraviny s podstatným obsahem bílkovin potřebují k trávení pouze kyselé prostředí (nízké pH). Celý proces trávení přebal v kyselém prostředí žaludku (enzym pepsin a kyselina chlorovodíková HCl). Běžný čas trávení potravy se pohybuje od 1 až do 3 hodin . Pokud se kombinuje trávení sacharidů a bílkovin dochází k problému při enzymech (amyláza a pepsin) čehož výsledkem je nedokonalé trávení, neboť ty složky mají jiné požadavky na ph prostředí. Následkem takového trávení je např. pocit únavy, který se nedostaví při dělení potravy. Základní bílkovinné potraviny jsou hlavně maso (různé druhy zeleniny jako rajčata, vařený špenát) sýry, vejce, vína, šampaňské a většina ovoce.
Při sacharidových potravinách začíná trávení už v ústech (enzym ptyalin, obsahují ho sliny), následně pokračuje trávení v tenkém střevě, kde je zásadité prostředí (enzym amyláza je vytvářen slinivkou). Pokud je strava takto dělená, dochází k urychlenému času trávení v žaludku , kde je to jen přibližně hodina. Pokud není tato podmínka splněna, resp. v tenkém střevě není mírně zásadité prostředí dochází k nedokonalému trávení jehož výsledkem může být i nadměrné množství plynů . K sacharidovým potravinám patří i ječmen, pšenice, oves, žito, žito či proso (obiloviny) chléb, krupice, těstoviny pokud jde o celozrnné výrobky Dále potraviny jako banány, rozinky, datle a samozřejmostí jsou i brambory, med, pivo, fíky, ….
Univerzální potraviny, tedy ty neutrální lze kombinovat s předchozími skupinami nebo jejich jíst samostatně. Jde o běžnou zeleninu, různé mléčné výrobky jako sýry, tvaroh, mléko, podmáslí, jogurty, smetana a podobně. Dále různé želírovací prostředky, avokádo, olivy, různé druhy olejů a tuků, droždí, houby, bylinné čaje, semena, vaječný žloutek …
Alternativa
Účinný KetoMIX
KetoMIX je forma stravovacího programu, který zahrnuje předpřipravené jídla, které uvedou váš metabolismus do stavu ketózy. Tento stav způsobí agresivní spalování vašich tuků.
Při tomto typu stravování nehrozí jojo efekt, nakolik se stravujete prostřednictvím kompletní jídelní nabídky zahrnující koktejly, polévky, omelety apod. + Vám odpadá starost si takové jídla připravovat.
Program obsahuje:
- Koktejly, polévky, omelety, kaše + příchutě
- zdarma praktický shaker
- kompletní manuál, recepty i jídelníček
Můžete si vybrat stravovací program na míru. Jedno jídlo vychází v přepočtu pouze 36 Kč. Střední program obsahuje jídla na 4 týdny, při kterém stabilně a postupně shodíte až 5kg.
Strava je připravena specialisty na nadváhu za účelem redukce váhy. Dlouhodobým užíváním (2 měsíce) víte spolehlivě zhubnout více než 15 kg. Kolik chcete shodit kg záleží pouze na vás.
Přečíst recenziDělená strava – výhody a nevýhody
Při dělené stravě se naučíme znovu porozumět a vůbec začít znovu přemýšlet nad tím co jíme, chápat jednotlivým druhům složek potravy. Dělená strava zaručuje dostatek živin, takže organismus nehladoví od důležitých složek, jednodušší tyto složky tráví, protože dělená strava na sacharidy a bílkoviny nezatěžuje organismus ani nedochází k známé únavě po jídle. V dělené stravě se neobjevuje ani známý pocit hladu, který dělá diety nesnesitelnými a to díky vysokému podílu zeleniny v jídelníčky. Zelenina je částečně nestravitelná, takže nezatěžuje organismus a zároveň obsahuje mnoho vlákniny a prospěšných látek.
Výhody
Shrneme si to. Pokud se rozhodnete podstoupit dělenou stravu, přinese vám to několik nesporných výhod. Mezi ně patří například úprav trávení a metabolismu a postupem času i úprava tělesné váhy . Ať už nahoru nebo dolů, záleží od vašich představ. Navíc, naučíte se, jak funguje vaše tělo, co potřebuje, což je pro něj dobré a co mu naopak škodí.
Nevýhody
Dělená strava vyžaduje hlavně z počátku dostatek času, chuti trpělivosti a energie. Hubnutí je pomalé , nepřichází hned a to lidi odrazuje. Na druhé straně je trvalé, bez jo-jo efektu. Výsledky vyžadují čas, pravidelné stravování v správných poměrech a v psychické pohodě, což se ne každému i daří.
Jídelníček
Dělená strava – sacharidové snídaně
- Celozrnné pečivo s máslem, ředkvička, paprika, kvalitní sýr
- Sladký koláč nebo pudink, s mlékem nebo čajem
Dělená strava – bílkovinné snídaně
- vajíčka na míchaný způsob
- ovoce nebo salát + bylinný čaj
Dělená strava – sacharidový oběd
- Těstoviny se šampiony, paprika a smetana
- Pečené brambory, na vrch kvalitní sýr, + salát dle vlastního výběru
Dělená strava bílkovinný oběd
- salát s grilovaným kuřetem
- klasický guláš s hovězím masem, jako základ cibule a zelenina
Dělená strava a možné recepty (oběd nebo večeře)
Na internetu je o oddělené stravě množství informací a taky receptů, my jsme Vám na ukázku přinesly tyto dva hlavní chody
Kuřecí polévka se zeleninou (bílkoviny)
Nasekejte zelené bylinky podle chuti a dejte na lžíci rozpáleného oleje. Přidejte 300 g nakrájených kuřecích prsou. Zalijte 500 ml vody a přidejte půl kostky zeleninového bujónu. Zakryté vařte asi 15 minut. Potom přidejte růžičky z poloviny květáku a vařte dalších 15 minut.
Dušená rýže se zeleninou (sacharidy)
Na lžičce olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou malou cibulku, mrkev, 2 lžíce mraženého hrášku, 2 stroužky česneku, přidejte 120 g rýže a zalijte vývarem. Přidejte 50 g nakrájených žampionů a bez pokličky dusíme 15 minut. Potom zakryjte a duste dalších 10 minut. (Rýži můžete vařit i zvlášť a zeleninu přimíchat.) Podávejte se salátem, který si připravíte z natrhané malé hlávky zeleného salátu, nakrájené zelené cibulky, půlky pórku a nálevu z lžičky oleje a lžíce octa.Dochuťte solí.
Dobrou chuť!
Další skvělé recepty na dělenou stravu najdete i na varecha.pravda.sk
V SK: Delená strava
Pokud máte zkušenosti takovým dietním stravováním, budeme rádi, pokud se s námi podělíte o Vaše zkušenosti v diskusi níže.