Saláty na hubnutí zlepšují Vaše zdraví
Při hubnutí nestačí jen cvičit, musíme dodržovat i správné stravování. V následujícím článku najdete pár salátů, které Vám během hubnutí pomohou shodit pár kilo.
Salát z červeného zelí
Červené zelí patří jednoznačně mezi nejzdravější druh zeleniny. Obsahuje flavonoidy, které mají antioxidační, kardiopreventívne a protizánětlivé účinky.
Salát z zelí je připraven velmi rychle, není náročný, ale naopak velmi zdravý a chutný. Jedna porce salátu obsahuje 64 kilokalorií.
Budeme potřebovat hrnek čerstvé strouhané červené zelí (nezapomeňme zelí umýt), 2 čajové lžičky octa, sůl a pepř. Všechny suroviny dáme do misky, smícháme a dochutíme každý podle své chuti.
Zeleninový salát s jablkem a rozinkami
Jablko je jedním z ideálních ovoci při hubnutí. Proč ho nepřidat do salátu? Kdo není milovníkem rozinek, může rozinky vynechat. Jedna porce má 67 kilokalorií.
K přípravě salátu budeme potřebovat 100g celeru, 50g jablek, 5 g rozinek, 1 polévková lžíce cukru, sůl a ocet. Celer nakrájíme na plátky a uvaříme. Pak ho nakrájíme na nudličky, přidáme jablko pokrájené na nudličky a rozinky. Ochutíme solí, octem a cukrem.
Cviklový salát s křenem
Pokud na červenou řepu ve svém jídelníčku zapomínáte, měli byste to změnit. Je totiž účinným antioxidantem. Díky vysokému obsahu draslíku vám pomůže zbavit tělo přebytečné tekutiny a odstraní z něj toxické látky. V sto gramech této zeleniny je přibližně 100 kJ energie.
Na salát budeme potřebovat 150 g červené řepy, 1 polévková lžíce nastrouhaného křenu, pár kapek tekutého sladidla, citronová šťáva, kmín, voda a sůl.
Červenou řepu uvaříme v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Citronovou šťávu zředíme s vodou, ochutíme solí a sladidlem. Přidáme nastrouhaný křen a zalijeme nálevem. 1 porce má 50 kilokalorií.
Mrkvový salát
Mrkev má nízkou energetickou hodnotu a navíc má vysoký podíl vlákniny, která pomáhá rychlému odbourávání tuku a snižuje pocit hladu.
Na přípravu salátu potřebujeme 4 velké mrkve, 4 dcl nízkotučného bílého jogurtu, polovinu citronu, sůl, med, petrželku a 1 šálek očištěných slunečnicových jadérek. Mrkev očistíme a nastrouháme. Následně vymačkáme šťávu z citronu, pak přidáme med, trochu soli a vše promícháme. Salát odložíme do lednice. Před podáváním rozdělíme salát na porce a polijeme jogurtem ochuceným o petrželku. Na závěr posypeme opraženými slunečnicovými jadérky. Jedna porce obsahuje 268 kilokalorií.