Žlučníková dieta

Žlučníková dieta

Hlavním znakem žlučníkové diety je významné zredukování tuků a to co se týče jeho množství ale i různých druhů. Jako ve většině případů, i při žlučníkové dietě je ideální máslo a co se týče olejů, tak olivový olej . Ostatní tuky jsou nevhodné a je třeba je vyloučit . Pokrmy se v zásadě mastí až hotové ai přepálený tuk je velmi nevhodný. tají a na pečení používáme hlavně máslo výborné kvality. Jednoduché pravidlo říká, že při žlučníkové dietě třeba používat asi o polovinu méně tuku jako u jiných dietách.

Měli byste VĚDĚT
Chcete reálné zhubnout 5 a více kilogramů? KetoMIX je aktuální novinka z České republiky, kde pomocí předpřipravených jídel navodíte stav ketózy a vaše váha půjde rapidně dolů! Chcem si prečítať o KetoMIX programe 

Obsah článku

  1. Funkce žlučníku
  2. Kdy nasadit dietu
  3. Zásady
  4. Jídelníček
  5. Potraviny

Stručný přehled

  • je vhodná při žlučníkových kamenech
  • výrazně se redukují tuky
  • nevhodnou potravinou jsou vejce
  • nedoporučuje se dlouhodobé praktikování z důvodu energetické nevyváženosti

Tuk je důležité podávat v běžném, tedy syrovém stavu. To zároveň značně omezuje běžně dušení, pečení či opékání. Kuchyňskou úpravu jídla obměňujeme různými způsoby, abychom zcela tyto postupy nemuseli vyloučit. Dušení a pečení provádíme zdravím způsobem, tedy formou přidání tekutiny (např. Vody).

Stejně řešíme i jíšku – provedeme ji za sucha bez oleje. Při dosahování potřebného zbarvení, hlavně tedy u masných výrobků, postupujeme také vlastní úpravou bez oleje. Chutnost jídla v zásadě nijak neomezujeme ale ostré a štiplavý koření musíme vyloučit úplně. Při žlučníkové dietě vyloučíme také potraviny, které po zkonzumování nafukují i luštěniny, kapusta, zelí a hlavně čerstvé kynuté pečivo. u některých případech musíme vyloučit i hrášek, fazolové lusky či dokonce mléko (např. při intoleranci laktózy).

Kromě typických tuků jak byly zmíněné hlavně oleje a podobně jsou nevhodné i potraviny, které mají podobné vlastnosti. Jde například o vejce – tedy žloutky s obsahem cholesterolu. Z tohoto důvodu žloutky a tedy celkově vejce z jídelníčku vynecháváme . Při kuchyňské přípravě využijeme nejvíce půlku vajíčka na osobu. Žlučníková dieta by stejně neměla obsahovat ani potraviny jako mozeček, brzlík či ledvinky.

Funkce žlučníku

žlučníková-dieta

  lčník je přibližně 10 cm dlouhý a 5 cm široký, přičemž jeho obsah je cca 70 mililitrů.   Žlučník je umístěn pod levým jaterních lalokem a má tvar hrušky.
Při zavřeném Oddiho svěrači v ústí hlavního žlučovodu do střeva produkovaná žluč teče vzhůru a je hromadění ve žlučníku. Přechází do něj asi polovina vytvořené žluči. Epitelové buňky žlučníku mají schopnost účinné resorbce vody: na jejich basolaterální straně se nachází Na + / K + ATPázová pumpa, která odčerpává sodné ionty pryč z výstelky žlučníku. Zároveň epitel vyměňuje sodné ionty uvnitř žlučníku za kation vodíku.

Uvnitř žlučníkové žluči obsah sodíku klesá, přičemž z něj uniká voda osmotickým procesem, což způsobuje, že se žluč až cca 10- až 12x zahušťuje. Vyprazdňování žlučníku je řízeno autonomními nervy: sympatikus snižuje stahy žlučníku a zvyšuje tonus Oddiho svěrače, parasympatikus působí naopak podporuje stahy žlučníku a uvolnění svěrače. Vyprazdňování žlučníku je podmíněno i hormonální, především hormonem cholecystokininu. Po příjmu potravy hlavně takové která ve velké míře obsahuje tuk se žluč ze žlučníku dostává do střeva.

Kdy je nutná žlučníková dieta?

Žlučníková dieta se předepisuje poměrně často a to hlavně z důvodu že je nejen ideální pro lidi, který trpí nějakou   chorobou žlučníku a žlučových cest , popřípadě při žlučových kamenech, ale také je velmi prospěšná při střevních poruchách (i chronických), při chorobách spojených s slinivkou a pod.   Jelikož žlučníková dieta je velmi lehká a hlavně dobře stravitelná, tedy téměř nezatěžuje trávicí ústrojí, je velmi často o pokyn i po chirurgických řešeních problémů spojených s trávicím ústrojím a břišní dutinou.

Zásady přísné žlučníkové diety

  • Při této dietě není možné dlouhodobé podávání z důvodu, že není biologických a dokonce ani energeticky vyvážená a plnohodnotná.
  • Dieta je převážně karbohydrátový , jsou zcela vyloučeny bílkoviny masa a mléčných výrobků.
  • Doporučují se převážně rostlinné bílkoviny a to přibližně v množství 30 g bílkovin na den.
  • Příprava jídel na tuku je přísně zakázána a na osobu by neměla být překročena dávka 20g za den.
  • Přísná žlučníková dieta většinou není podávána dlouhodobě (není to nutné). Vzhledem k vitaminům a minerálům je plnohodnotná.

Technologická úprava přísné žlučníkové diety
Základním principem je co nejšetrnější příprava jídla bez tuků a procesů jako je pečení, vaření apod. na tucích.

Alternativa

Účinný KetoMIX

KetoMIX je forma stravovacího programu, který zahrnuje předpřipravené jídla, které uvedou váš metabolismus do stavu ketózy. Tento stav způsobí agresivní spalování vašich tuků.

Při tomto typu stravování nehrozí jojo efekt, nakolik se stravujete prostřednictvím kompletní jídelní nabídky zahrnující koktejly, polévky, omelety apod. + Vám odpadá starost si takové jídla připravovat.

Program obsahuje:

  • Koktejly, polévky, omelety, kaše + příchutě
  • zdarma praktický shaker
  • kompletní manuál, recepty i jídelníček

Můžete si vybrat stravovací program na míru. Jedno jídlo vychází v přepočtu pouze 36 Kč. Střední program obsahuje jídla na 4 týdny, při kterém stabilně a postupně shodíte až 5kg.

Strava je připravena specialisty na nadváhu za účelem redukce váhy. Dlouhodobým užíváním (2 měsíce) víte spolehlivě zhubnout více než 15 kg. Kolik chcete shodit kg záleží pouze na vás.

Přečíst recenzi

Zásady běžné žlučníkové diety

  • Strava je lehká a šetrná. Dosahujeme to vhodnou přípravou a výběrem potravin.
  • Vhodným výběrem potravin dosahujeme maximálně 60g tuku na den a stejně jako při přísné dietě Nemastíme
  • zhoršením subjektivních pocitů resp. obtíží pacienta zabráníme individuálním výběrem z dostupných a vhodných potravin.
  • Dostatečné množství vitaminů a minerálů dosáhneme výběrem vhodných potravin.

Technologická úprava
Základním pilířem žlučníkové diety je i přes jistým pravidlům pestrý jídelníček. Maso vaříme, dusíme ale nepečeme na olejích. Pro lepší chuť a vzhled masa zajistíme opečením na sucho – následně maso podlijeme vodou a v úpravě pokračujeme. Vyloučené je používat cibulový základ na oleji a omáčky nezahustí jíšku ale využíváme pouze zálivky z mouky a vody. Negrilu ani nevysmážame hlavně z důvodu že dochází k přepalování tuků z nichž se následně uvolňují dráždivé látky. Z pohledu množství kvalitního oleje a másla je nejideálnější nepřekračovat denní dávku 10g.

Teoreticky vhodný jídelníček

Snídaně

  • Rohlík, termix a citrónový čaj
  • Rohlík, máslo do 10g a 30 procentní sýr (tavený)
  • Rohlík, do 50g kvalitní šunky, čaj podle chuti
  • Bublanina s meruňkami nebo broskvemi, čaj s mlékem
  • Cornflakes s nízkotučným jogurtem a zelený čaj

Oběd

  • Polévky s nudlemi ale bez oleje, zapékané prsa v alobalu i se sýrem, příloha bramborová kaše a kompot podle chuti
  • Polévka z vloček, hovězí dušené maso s bramborami, jako kompot mrkvový salát
  • Zeleninová polévka hlavně z kořenové zeleniny, pečeně na dietní způsob bez oleje a cibulového základu, brambory, salát
  • Vývar s rýží jako polévka, hovedzie maso připravené na dušený způsob, omáčka z rajčat, těstoviny
  • houskové polévka, kapr zadušen v troubě s kmínem, vařené brambory

Svačina

  • Vánočka, ovocná výživa, ovocné želé různé druhy bylinného čaje nejlépe na trávení

Večeře

  • Pomazánka se sýrem a šunkou, pečivo a na doplnění rajče
  • Maso z teletiny připravené na dušený způsob, bramborová kaše
  • Meruňkový rýžový nákyp
  • Zapékané těstoviny s vhodným masem bez oleje a s vhodným kompotem
  • Vepřové maso nejlépe libové se zamiakmi (mohou být i z lehkého pečené ale bez oleje)

Žlučníková dieta – potraviny

Vhodné potraviny

  • Polévky ve formě vývarů z libového masa, zeleninové polévku jsou vhodné také ale bez zeleniny, která nadýmá
  • Maso se preferuje hubené např. buřičů ale vhodné je i vepřové libové či hovězí
  • Ryby které mají libové maso
  • Uzeniny a šunky mohou být jakékoliv ale musí mít libové maso
  • Pečivo ze pšenice
  • Ovoce prakticky jakékoliv kromě toho, které je v nevhodných potravinách
  • Odtučněné nebo jen nízkotučné výrobky z mléka
  • Zelenina – hlavně běžná kořenová, nevhodná je dráždivá, silně aromaticky s pálivým efektem
  • Z obilovin jsou vhopdné ovesné vločky, těstoviny a mouka + rýže
  • Koření hlavně nedráždivé a podporující trávení, kmín, anýz či bobkový list

Nevhodné potraviny

  • Káva
  • Alkohol, slazené nápoje
  • Mléčné nápoje
  • Kakao
  • Tučné výrobky z mléka
  • Dresinky, majonéza či tatarská omáčka a hořčice
  • Uzeniny z tučného masa
  • Tučné maso
  • Tučné ryby
  • Celozrnný chléb i pečivo
  • Měkký a čerstvý chléb
  • Sladký i smažený pekařský výrobek
  • Různé sladkosti
  • Pálivá zelenina jako česnek, cibule, paprika a zelenina ze které nadýmá např. zelí
  • Ovoce – slupka z jablka, semínka z rajčat, ostružiny, brusinky, kokos
  • Různé omáčky s vysokým obsahem tuků
  • štiplavý a dráždivé koření
  • Vývary z tučného masa a ze zeleniny, která je štiplavá nebo nadýmá
  • Arašídy a jiné ořechy
  • Jídla smažené a v obalu a hlavně připravované na tuku
Různé diety přinášejí různé výsledky. Většinou ale škodí, proto byste si měli přečíst i o Ketomixe…

Recept na inspiraci

Nakonec vám dáme malý typ, jak si žlučníkovou dietu trošku zpestřit a osladit. Jelikož je vhodné konzumovat hodně ovoce , nabízejí se smoothies . Nápoje plné vitamínů, minerálů s skvělé chuti.

Smoothie si můžete obměnit podle sebe, stačí dodržet zásady, které nařizuje žčníková dieta.

Oloupete banán, jablko a jahody. Podle potřeby je rozkrájíte na menší kousky a vložíte do mixéru. Přidáte čerstvé listy špenátu a necháte rozmixovat. Dolijete vodu podle potřeby a na dochucení můžete přidat lžičku medu. Podávejte ideálně studené.

V SK: Žlčníková diéta

Míváte bolesti žlučníku? Často musíte dodržovat žlučníkovou dietu? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti a pomozte tak vytvořit hodnotné fórum i pro další návštěvníky.

Žlučníková dieta
3.1 (62.11%) 19 votes
Vyjadrite svoj názor

Leave a reply