O čem je raw strava?
V dnešní době existuje tolik druhů diet, na kolik potravin si jen vzpomenete. Například meloun a máme tu melounovou dietu, mrkev a opět mrkvová dieta, celer a celerová dieta a mohli bychom pokračovat, dokud nevyčerpáme téměř všechny známé potraviny. V podstatě to má své výhody.
Obsah článku
[st_icon_box background=’#ffffff‘ opacity=’0.1′ border_color=’#ddff00′ icon=’info‘ icon_color=’#11ff00′ icon_bg=’#deff05′ icon_position=’icon-top‘ icon_spin=’yes‘]Stručný přehled
- podstata spočívá v pojídání syrové a čerstvé stravy
- doporučuje ji česká výživová poradkyně Cecília Jílková
- při této dietě se nedoporučuje konzumace alkoholu a kávy
- u starších lidí se mohou vyskytnout problémy s trávením
- strava při této dietě je pestrá a velké množství živin
Například, pokud jste se rozhodli změnit vaše stravování, můžete si vybrat ze stovek diet, která vám vyhovuje. Nemáte rádi citrony a špenát, tak si zvolíte banánovou dietu. Máte rádi přírodu a jste naturální typ člověka? V tom případě se dejte na raw food a staňte se Vitariáni, ve kterém je raw strava základ.
Buďte Vitariáni
V posledním období se prosazuje další fenomén v oblasti diet a to raw strava , která je nazývána také jako živá strava, syrová strava, raw food nebo přirozená strava. Tento druh stravovacích návyků je založen na konzumaci potravin v co možná nejpůvodnější podobě , tedy v podobě v jaké se vyskytují v přírodě. Pokud máte rádi maso, pečené, vařené a grilované jídlo, zákusky, sladkosti, polévky a limonády, nebudeme vám lhát, budete to mít opravdu těžké. A to z toho důvodu, že podstata raw je v pojídání syrové a čerstvé stravě, popřípadě ohřáté nebo usušené do 42-45 ° C .
Nekonzumují se potraviny jako je maso, mléko, cukr a nic co byste získali ze zvířecí říši. Jednoduše řečeno, stanou se z vás vegani a váš každodenní jídelníček bude skládat ze syrové a čerstvé stravy, popřípadě z něčeho naklíčeného, čerstvého, rozmixovaného, pomletého, odstavení, nastrouhaného, nakrájeného, usušeného nebo ohřátého do 45 ° C.
Nebuďte však skeptičtí. Příroda i přes takovému omezování připravila pro raw Gurmánská široký výběr potravin. Budete konzumovat různé druhy zeleniny a ovoce, bylinky, ořechy, semínka, tedy syrovou rostlinnou stravu. Pokud se dáte na tuto náročnou, ale zdraví prospěšnou cestu a raw strava Vám bude vyhovovat, stane se z vás vitarián.
Hlavní myšlenkou celého stravovacího fenoménu je, že tepelně neupravená potrava, tedy syrová je tvořena enzymy, bakteriemi a mikroorganismy, které pomáhají při trávení. Takové jídlo je bohaté na antioxidanty a má vyšší nutriční hodnoty.
Co na to medicína?
Moderní medicína obsahuje směs výhod a nevýhod této stravy. Studie ukázaly, že některé potraviny, jako je brokolice, česnek atd. vykazují lepši, zdraví prospěšnější vliv v surovém konsumu a naopak, potraviny, které jsou pro lidský organismus prospěšnější až po tepelné úpravě. Mezi tyto potraviny patří fazole, rajčata, mrkev atd.
Příroda, hubnutí, zdraví
Příroda to zařídila tak, že pokud se ji konečně naučíme poslouchat, budeme plní energie, zdraví a štíhlí. Kromě přírody se však musíme naučit poslouchat i naše tělo, které často křičí „nejez ten krémeš“ a vy ho přece neposlouchal. Naučte se obojí a budete tací, na jakého vás navádí příroda a vaše tělo. Živá strava neobsahuje žádný rafinovaný cukr, oleje a tak se ve vašem těle neukládá nic, co by způsobilo přibírání a co by obsahovalo karcinogenní nebo rakovinné látky. Tím se vám sníží hladina cholesterolu, cukr v krvi, zlepší se vám vaše pleť, zmizí cukrátkové pupínky a akné, přestanou vám padat vlasy a pod. O tom, zda se při raw stravě hubne nebo přibírá ví své i česká výživová poradkyně z centra celostní medicíny Cecília Jílková .
Raw strava a rakovina
Mnozí odborníci se shodli, že změnou životního stylu a úpravou stravy lze vyléčit rakovinu . Jak je to možné? Jde o to, že každá buňka v našem těle potřebuje k životu kyslík, ale rakovinné buňky kyslík nepotřebují, jsou vyživovány glukózou . Glukóza je pro tělo největším zdrojem energie, ale není jediným. Pokud tělu přestaneme dodávat cukr ve všech formách, tělo se nastaví na náhradní zdroj energie. Samozřejmě toto vyjádření třeba brát s určitou rezervou a v případě takového onemocnění je vždy nutné se řídit lékařem.
Tímto náhradním zdrojem jsou ketony , které vznikají při nízké hladině cukru v krvi, kdy tělo z mastných kyselin začne vyrábět ketony. Ketony nahrazují cukry a mastné kyseliny nejsou nic jiného než tělesný tuk. Rakovinné buňky nemají schopnost vyživovat se prostřednictvím ketonů. Nemají z čeho žít a tak začnou odumírat. Nato, abychom naše tělo přivedly do stavu ketózy je třeba, abychom přijímali velmi nízké množství sacharidů a malé množství bílkovin, které můžeme docílit i prostřednictvím raw stravování a kokosovým olejem.
Výhody raw jídelníčku
- syrová strava obsahuje menší množství tuku, sodíku;
- obsahuje vysokou dávku živin i draslíku, hořčíku, vlákniny a kyseliny listové;
- strava bez přidávání olejů, cukrů, která snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi;
- možná léčba rakoviny;
- studie prokázaly zlepšení psychického stavu;
- ztráta tělesné hmotnosti;
Zastavíme se při bodu ztráta tělesné hmotnosti. Buďte opatrní, protože prudké krátkodobé snížení hmotnosti může dlouhodoběji narušit energetickou rovnováhu, která může být základem pro vážné zdravotní problémy.
- zvýšení energie, pocit vitálností;
- v případě pokud jde o aplikování režimu pouze na jistou dobu, má pozitivní účinky pro lidi, kteří žijí uspěchaný, vystresovaný život, ve kterém se stravují nezdravě a nadměrně. Působí jako očista, detox ogranizmu;
- ekologicky a ekonomicky šetrné stravování.
Rizika raw jídelníčku
- pro mnohé lidi je tento typ konzumované potravy energeticky nedostatečný, hladovací;
- hrozí nedostatek vitamínu B21, nižší příjem energie, bílkovin a vápníku;
- hrozí snížení funkce vstřebávání některých živin a vitaminů;
- mírně snížená obranyschopnost;
- snížení nejen špatného (LDL) cholesterolu, ale i dobrého (HDL) cholesterolu a vitamínu B12;
- studie prokázaly, že pro rozvoj mozku je nezbytná tepelná úprava potravin;
- problémy s trávením u oslabených lidí, starších lidí či lidí po nemoci;
- omezené množství čerstvé syrové stravy během zimních měsíců.
- tepelné upravení zbavuje nežádoucí mikroorganismy
Nedoporučuje se
- káva, alkohol, tabák;
- znečištěné zakouřené ovzduší;
- fluorizovaný a chlorová voda z vodovodu (namísto ní se doporučuje konzumovat zeleninové a ovocné nápoje, které získáte máčením);
- zahřívané tuky a proteiny;
- nic pražené (např. Pražené ořechy) – obsahují karcinogenní látky.
Alternativa
Účinný KetoMIX
KetoMIX je forma stravovacího programu, který zahrnuje předpřipravené jídla, které uvedou váš metabolismus do stavu ketózy. Tento stav způsobí agresivní spalování vašich tuků.
Při tomto typu stravování nehrozí jojo efekt, nakolik se stravujete prostřednictvím kompletní jídelní nabídky zahrnující koktejly, polévky, omelety apod. + Vám odpadá starost si takové jídla připravovat.
Program obsahuje:
- Koktejly, polévky, omelety, kaše + příchutě
- zdarma praktický shaker
- kompletní manuál, recepty i jídelníček
Můžete si vybrat stravovací program na míru. Jedno jídlo vychází v přepočtu pouze 36 Kč. Střední program obsahuje jídla na 4 týdny, při kterém stabilně a postupně shodíte až 5kg.
Strava je připravena specialisty na nadváhu za účelem redukce váhy. Dlouhodobým užíváním (2 měsíce) víte spolehlivě zhubnout více než 15 kg. Kolik chcete shodit kg záleží pouze na vás.
Přečíst recenziRaw strava a názory nutričních odborníků
Při konzumaci jakékoli stravy, bychom měli volit vždy jen čerstvou. Co se však týká té surové, doporučuje se dodržovat ji krátkodobě , spíše než nějakou odlehčovací kúru, na detoxikaci těla. při dlouhodobém stravování se mohou vyskytnout problémy při dospívajících dívek, které si mohou uškodit a to tak, že se postupně dopracují k poruchám příjmu potravy. V rodinách, které prosazují raw stravu může být problém, že rodiče vedou od malička tímto stylem stravovacích návyků i své děti a nepodávají jim potraviny s vitamíny a živinami, které raw strava neobsahuje a které jsou pro zdravý růst dítěte potřebné. Stejně je to is těhotnými ženami, které v těhotenství potřebují bílkoviny a vitamíny se živočišných zdrojů.
Každopádně syrová raw strava může být zdraví prospěšná, ale při jejím dlouhodobé aplikaci zvažte svůj zdravotní stav, životní podmínky a své možnosti.
Jak začít?
Chtěli byste se dát na živé, čerstvé a syrové stravování, ale nevíte jak? Prvním podstatným krokem je nastudovat si co nejvíce literatury o tom, co to ta raw strava vlastně je. [/su_highlight ] Dobrým startem je přečtení si knihy Škola živé stravy – easy raw food , která obsahuje nejen návod nato, jak se stát Vitariáni , ale i recepty na přípravu jídel. Přečtěte si zkušenosti lidí jak se jim stravování snášelo, jak se cítili. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, konzultujte stravování se svým lékařem. Předpokládejme, že jste zdraví a odhodláni začít takto žít. V případě, že jste všehožrút, jděte nato postupně. První týden např. odeberte z jídelníčku cukr, další maso atd. Nebo pokud jste pevně rozhodnuti a odhodláni, jednoduše změňte svůj život z dne na den.
Pokud vás zajímá více, viz video s Pietrem , který na raw stravě žije už pár let a den bez ní si neumí ani představit.
Raw pamlsek
Pokud si myslíte, že váš život od nynějška bude jen samá zelenina, ovoce a nebodaj klíčky, nemusíte se až tak obávat. V mnoha kavárnách a cukrárnách nabízejí raw zákusky . Vy si jeden můžete připravit i doma s tímto receptem:
Jahodová raw dort
Na korpus budete potřebovat:
- jedna šálek libovolných ořechů
- jedna šálek kokosu
- půl šálku rozinek
Světlá naplň:
- jeden a půl šálku kešu oříšků
- třetina šálku kokosového oleje
- třetina šálku medu
- třetina šálku citronové šťávy
Čokoládová náplň:
- tři polévkové lžíce kokosového oleje
- tři polévkové lžíce medu
- tři polévkové lžíce kakaa
- jeden banán
Na ovocnou náplň potřebujete 200 gramů jahod.
Instrukce: Kešu dáte do vody a necháte je tam několik hodin. Rozinky namočíte jen na hodinu. Nejprve v mixéru rozmixujete ořechy, potom přidáte kokos a rozinky. Vše bez vody, samozřejmě. Dáte do formy a necháte v chladu.
Kešu scedíte a také rozmixujete. Přidáte olej, med, citrónovou šťávu a důkladně promícháme. Odložíte do chladničky a světla nádivka je na světě. Jahody rozmixujete, podle chuti přidáte med nebo citrónovou šťávu, přimícháte přibližně třetinu světlé náplně, vlejete do formy a dáte do mrazáku. Počkáte, dokud ztuhne a přidáte světlou náplň.
Na čokoládový krém vhodíte kokosový olej, med, kakao a nakrájený banán do mixéru a rozmixujete. Vlejete do formy a necháte v mrazničce pořádně ztuhnout. Před podáváním necháte dort zahřát na pokojovou teplotu.