Paleolitické strava (paleo dieta) je jedna z nejzajímavějších diet posledních let. Ačkoli je to nový druh stravování, je založena na stravovacích návycích našich nejstarších předků, „lovců-sběračů“ z období paleolitu , což bylo vůbec nejdelší období v lidských dějinách. Paleolitické lidé se živili lovem divokých zvířat (ryby, ptáci, koně, jeleni, lesní sloni, bizoni …) a sběrem jedlých rostlin (zrna různých druhů, kořínky, plody , ale také vejce, hmyz a malí plazi).
Obsah článku
[st_icon_box background=’#ffffff‘ opacity=’0.1′ border_color=’#ddff00′ icon=’info‘ icon_color=’#11ff00′ icon_bg=’#deff05′ icon_position=’icon-top‘ icon_spin=’yes‘]Stručný přehled
- princip je založen na konzumaci potravin, pro které bylo naše tělo vyvinuté
- rozlišujeme 5 druhů Palea
- můžeme ji podpořit cvičením a zdravým životním stylem
- vede ke zvýšení výkonnosti
- není zaměřena na úbytek váhy
Kde se vzala Paleo dieta a stravování?
Filozofie Paleo diety je v podstatě velmi jednoduchá: konzumovat potraviny, pro které bylo lidské tělo vyvinuté. Paleolit trval 2 – 3 miliony let. Za posledních několik tisíc let se lidské geny nestihli změnit, zatímco naše stravovací návyky ano. Se vznikem zemědělství přibyly do našeho jídelníčku potraviny, které jsou pro náš metabolismus nevhodné .
Patří sem například mléko, luštěniny, obiloviny, rafinované oleje a cukry . Paleo dieta je založena na konzumaci ovoce, zeleniny, libového masa, ryb, mořských plodů a ořechů. Vede k zvýšení výkonnosti a zlepšení celkového zdravotního stavu . V žádném případě není paleo dieta zaměřena na úbytek váhy , přestože k němu u většiny stejně dojde .
Vznik paleo diety a její přínos
Paleo strava je založena na faktu, že trávicí systém lidí je přizpůsoben přirozené stravě paleolitických předků, a že se lidská genetika téměř nezměnila ani od doby počátků zemědělství. V době paleolitu bylo 80% stravy získávané lovem (tedy základem stravy byly tuky a bílkoviny z masa ulovených zvířat) a zbytek 20% stravy bylo rostlinného původu (ovoce a zelenina + ořechy a semena).
Typy moderního Palea
Klasické paleo
Za prvé můžeme považovat Klasické paleo , které umožňuje konzumovat vejce, maso zdravé tuky a zeleninu či ovoce . Ze stravy se vytrácejí mléčné výrobky, brambory, rýže. dále jsou to obiloviny, luštěniny i většina rostlinných olejů (těch nestabilních). Tento typ Palea je vhodný na snadnou redukci váhy . Forma takové paleo diety se těší velké oblibě hlavně v zahraničí.
Autoimunitní paleo
Další je Autoimunitní paleo , které je podobné jako klasické, avšak je nutné vyloučit lilkovitou zeleninu, vejce a ořechy. Tato forma slouží hlavně lidem, který trpí nějakou formou automunitného onemocnění. Tento typ stravování ma blahodárný vliv na negativní reakce imunitního systému. Přesto, že jde o dietní stravování, potravin je stále dost (v oblasti výběru).
Primal paleo
Primal paleo, nazývá někdy také laktózy, je identické s klasickým, nicméně akceptují se i mléčné výrobky . To však pouze za předpokladu, že jde o špičkové výrobky , které byly vyrobeny přirozenou cestou. Čili například mléko získané od krav z přirozeného chovu, tvrdé sýry, fermetované mléčné výrobky jako jogurty apod. Základem je také jejich vysoký obsah tuků.
PHD (PERFECT HEALTH DIET)
Zakládá se na myšlence, že živočišné složky by měly být v rovnováze s těmi, které jsou rostlinného původu. Povoluje příjem sacharidů ve formě tzv. bezpečných škrobů . Jde hlavně o brambory a rýži . Jak bezpečné se definují např. luštěniny nebo jiné zrna . Podmínkou jejich konzumace je ale tepelná úprava.
Sladké paleo
Poslední typ Palea, které umožňuje vybírat jídla i ze sekce dezertů . Paleo dieta je v tomto případě doplňována pouze přírodními sladidly a to hlavně medem nebo javorovým sirupem.
Alternativa
Účinný KetoMIX
KetoMIX je forma stravovacího programu, který zahrnuje předpřipravené jídla, které uvedou váš metabolismus do stavu ketózy. Tento stav způsobí agresivní spalování vašich tuků.
Při tomto typu stravování nehrozí jojo efekt, nakolik se stravujete prostřednictvím kompletní jídelní nabídky zahrnující koktejly, polévky, omelety apod. + Vám odpadá starost si takové jídla připravovat.
Program obsahuje:
- Koktejly, polévky, omelety, kaše + příchutě
- zdarma praktický shaker
- kompletní manuál, recepty i jídelníček
Můžete si vybrat stravovací program na míru. Jedno jídlo vychází v přepočtu pouze 36 Kč. Střední program obsahuje jídla na 4 týdny, při kterém stabilně a postupně shodíte až 5kg.
Strava je připravena specialisty na nadváhu za účelem redukce váhy. Dlouhodobým užíváním (2 měsíce) víte spolehlivě zhubnout více než 15 kg. Kolik chcete shodit kg záleží pouze na vás.
Přečíst recenziSeznam povolených potravin při běžné paleo dietě
- jakékoliv maso
- ryby
- zelenina (kromě brambor a luštěnin)
- ovoce
- ořechy
- semínka
- vajíčka
- oleje (olivový, kokosový …)
Seznam nevhodných potravin
- mléčné výrobky (mléko, sýry, máslo …)
- vše pečivo
- většina uzenin (párky, salám)
- sladkosti
- chipsy a ostatní slané snacky
- sůl
- sladké nápoje
Reálný přínos
Zkušenosti s paleo dietou a její různými formami se v zásadě dost liší. Prakticky můžeme tyto lidi rozdělit na ty, co jsou za, a ty, co jsou zcela proti takovému druhu stravování. Přibližně 70 procent lidí je proti.
Další dva tábory se vytvářejí i mezi odborníky, u nichž také většina je proti a to mluvíme o odbornících z řad fitnes trenéry, kuchaře, dietologů či lékařů. Tyto názory potvrzují i četné diskusní fóra, ačkoli ti, kterým pomáhá, ji mají ve velké oblibě. Z tohoto prakticky vyplývá, že paleo dieta není jen o stravování ale hlavně o životním stylu, který si můžete zvolit.
Paleo dieta a možný jídelníček
Pro ty, kterým je paleo dieta blízká, jsme přinesli několik receptů z různých jídel. Tyto recepty zastupují jednotlivé hlavní i vedlejší chody v rámci paleo stravy ( polévka , hlavní chody i dezerty). Dobrou chuť!
Mexická rajská polévka
Budete potřebovat
mrkev
cibuli
kousek celeru
česnek
rajčatové pyré
rajčata v plechu
sůl, pepř
chili
mletý koriandr a římský kmín
olivový olej a / nebo máslo
eventuálně kysanou smetanu (Primal), opečené uzené vepřové klobásky a čerstvý koriandr na ozdobu
Oloupanou zeleninou hoďte do mixéru a rozmixujte na menší kousky. Veškerou směs poduste na oleji, másle či směsi obou. Přidejte koření, ať se pěkně rozvoní, a také chili papričku. Když je zelenina pěkně podušená, vlijte do hrnce rajčata, plechovky vypláchněte vodou přímo do hrnce. Ochutnejte a nebojte se osolit, rajčata snesou soli dost. Vařte na středním plameni asi půl hodiny, pak vše na jemno rozmixujte. Místo zakysané smetany a klobás můžete také podávat s parmezánu a čerstvou bazalkou.
Dýňová polévka
Co potřebujeme
dýni hokaido
mrkev, celer, petržel v jakémkoli poměru
silný vývar (já použila vývar z prasečích nožiček, slabší povahy použijí například hovězí nebo drůbeží. Do vývaru můžeme dát cibuli, sušené rajče, pepř, nové koření a
libeček.)
sádlo
olej z naložených chilli papriček (nebo dle libosti jinou pálivost a nebo vynechejte)
Dýni nakrájíme na kousky, zeleninu na kostičky a krátce orestujeme na sádle. Zalijeme částí vývaru, aby bylo vše ponořené a dusíme doměkka. Dýni můžeme i upéct, polévka získá bohatší chuť. Rozmixujeme na pyré (pokud děláme z větší dávky, v této fázi můžeme část zamrazit – pyré se dá použít jako i přílohu) a podle potřeby přidáváme další vývar a mixujeme, až se dostaneme na požadovanou konzistenci. Pokapeme olejem (pozor, stačí fakt jen pár kapek, pokud pálivé vyloženě nehledáte) a podáváme.
Kuřecí paleo se zeleninou
kuřecí prsa
8 kusů cherry rajčata
1 list římský salát
grilovací koření
sůl
koření
olivový olej
Kuřecí prsa si omyjeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do misky a přidáme sůl a grilovací koření. Promícháme. Přidáme olivový olej a znovu promícháme. Orestujeme na pánvi. Rajčata si nakrájíme na půl. Jakmile bude maso hotové přendáme ho na talíř. Rajčata restujeme na výpeku a mezitím si omyjeme a pokrájíme list římského salátu. Vložíme pokrájený římský salát do pánve a už jen cca 20-30 vteřin restujeme. Přidáme maso a celou směs promícháme, aby se spojily chutě. Servírujeme.
Vepřová kotleta s celerovým hranolky
1 kg vepřová kotleta v celku bez kosti
1 kus celeru
1 kg mrkev
5 kusů cibule
250 g cherry rajčata
sůl
koření
grilovací koření
provensálské bylinky
Maso si omyjeme a nakrájíme na plátky cca 1 – 1,5 cm. Osolíme a přidáme grilovací koření. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na hrubo. Maso dáme do pekáče společně s cibulí a přidáme olivový olej. Pekáč vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 30 – 50 minut podle typu trouby. Mezitím si očistíme celer. Nakrájíme na tenčí plátky az těch plátků uděláme hranolky. Dáme restovat na pánev s olivovým olejem. Přidáme sůl a pepř a restujeme do měkka.
Zatímco restujeme celer si připravíme očištěnou mrkev a krájíme na tenké plátky. Jakmile bude celer měkký, dáme restovat mrkev a přidáme opět olivový olej, sůl a pepř. Restujeme do měkka. V této chvíli by maso mělo hotové a proto si omyjeme rajčata a rozpůlíme je na půl. Orestujeme na pánvi a přidáme maličko soli a provensálské bylinky. V této chvíli vše dáme na talíř.
Citronové muffiny
¼ hrnku kokosové mouky
¼ čajové lžičky soli
¼ čajové lžičky jedlé sody
3 vejce
¼ hrníčku agáve
¼ hrnku oleje z hroznových jader
kůru, šťávu a dřeň z celého citronu
Smícháme kokosovou mouku, sůl a jedlou sodu. Smícháme žloutky, agáve a citron. Smícháme vše dohromady a pomalu přidáme sníh. Vymažeme formu na mini muffiny a naplníme těstem (toto množství cesta vyjde přesně na jednu formu o 24 mini muffiny nebo 12 klasických). Pečeme na 160-180 stupňů cca 8 minut (hlídáme!).
Čokoládový koláč
130 g extra hořké čokolády (85% a výše)
100 g lískových ořechů
100 g medu nebo agáve sirupu (dala jsem 100% jablečný)
4 vejce
100 g mandlového másla (pokud máte silný robot, můžete si jej jednoduše vyrobit sami rozmixováním mandlí, blanšírovaných nebo opražených v troubě)
špetku soli
Ořechy opečeme v troubě na 180 stupňů cca 10 minut a výměně z nich slupky. Nasekáme na malé kousky (hrubší než ořechová mouka). Mezitím si rozpustíme čokoládu (v nádobě umístěné NAD slabě vroucí vodou). Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme s agáve (medem), dokud nejsou nadýchané. Přidáme mandlové máslo, čokoládu a oříšky. Hmota bude poměrně tuhá. Z bílků vyšleháme pevný sníh a po třetinách opatrně vmícháváme do čokoládové směsi. Vlijeme do vymazané formy o průměru cca 18 cm a pečeme na 175 stupňů cca 25-30 minut. U tohoto typu dortu je důležité neprepiecť, aby struktura uvnitř zůstala vlhká.
Další variantou je rozpouštět čokoládu, ale přidat ji nasekanou na kousky. Těsto pak bude světlé. Pokud byste chtěli na dort udělat polevu použijte 100 g hořké čokolády a 1 lžíci olivového oleje, pokud nechcete, aby byla po ztuhnutí úplně tvrdá, přidejte při rozpouštění trochu kokosového mléka.
Na závěr
Můžeme ještě dodat, že dieta není všechno. Důležité je mít vyvážený životní styl . Správná strava, pohyb a pohoda. Minimum stresu, nespěchat a myslet i na své duševní potřeby. Váš zevnějšek totiž vypovídá io vašem vnitřním světě, který se odehrává ve vaší hlavě. Harmonie je vždy klíč.
V SK: Paleo diet
Pokud máte nějaké zkušenosti paleo dietou, budeme rádi pokud se o ně podělíte s námi v části komentářů. Pomozte i jiným a vytvořte hodnotné fórum.