Ovoce na hubnutí
Do základní stravě při hubnutí zařazujeme pestrý výběr zeleniny a ovoce. Nevíte, kterému ovoci byste měli dát přednost? V následujícím článku se dočtete více o tom, jaké ovoce na hubnutí je vhodné a neměli byste jej při hubnutí vynechat a po kterém byste raději sahat neměli.
Které ovoce je dobrým výběrem a kterému bychom se měli raději vyhnout?
Ovoce je velmi zdravé, ale zároveň může být i velmi kalorické. Je bohaté na vitamíny, vlákninu, minerály i enzymy. Denní doporučená dávka ovoce je 400 až 500 gramů.
Ovocné džusy ani kompoty nejsou vhodné na hubnutí, protože obsahují příliš vysoký obsah cukru. Ideální je čerstvé nebo mražené ovoce, ovšem, třeba si dávat pozor na mražené dřeně, které rovněž obsahují zvýšené množství cukru.
Určitě bychom se měli vyhnout avokádu. Má největší kalorickou hodnotu, obsahuje hodně tuku, ale málo vody. Hned za avokádem následuje papája. Také má velmi vysokou kalorickou hodnotu. Obsahuje sice hodně vitamínů, ale na druhou stranu obsahuje i spoustu energie. Jako poslední, bychom se měli vyhnout banánem. Obsahují velké množství cukru, hořčíku i draslíku.
Ananas
Ananas je ideální ovoce při hubnutí. Urychluje naše hubnutí, odbourává tuky a je bohatým zdrojem na minerály, vitamín E.
Zatímco v minulosti si lidé pomocí ananasu léčili zácpu a nemocné střeva, nyní je ananas vynikající prostředek na hubnutí. Nutriční hodnota ananasu (100 gramů) je přibližně 196 kJ, což je 47 kilokalorií.
Kiwi
Další doporučené ovoce na hubnutí je kiwi (kiwi). Obsahuje hodně vitaminu C a stejně urychluje hubnutí. Konzumování kiwi působí i jako prevence proti nemocem a také posiluje naši imunitu.
Nutriční hodnota (100 gramů) je cca 207 kJ, tedy 49 kilokalorií.
Skvělé ovoce na hubnutí – červený meloun
Červený meloun je stejně užitečný jako kiwi či ananas. Obsahuje až 90% vody a náš žaludek vyplní, jak vodou, tak i vitamíny. Snižuje pH, tedy odkyseluje naše tělo, a pomáhá při pálení žáhy. Jeho nutriční hodnota (100 gramů) je cca 207 kJ / 49 kilokalorií.
Jablko
Nesmíme vynechat ani jablko, které také obsahuje hodně vody a vlákniny. Kromě toho snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zasytí náš organismus a je vhodné i pro diabetiky. Nutriční hodnota jablka na 100 gramů je přibližně 255 kJ / 61 kilokalorií.