glykemický index

Glykemický index

Orientujte se podle glykemického indexu.

Glykemický index jsme již zmiňovali. Jde o hodnotu, která udává jakou rychlostí se přijat cukr (potravina) dostane prostřednictvím inzulínu z krve do těla. Čím menší hodnota, tím lépe. Ale pojďme pěkně popořadě. Pokud chceme porozumět tomuto výraz, je nezbytné vyjasnit si pojmy jako je glykémie. Glykémie je velmi laicky řečeno, krevní cukr. Tedy hladina glukózy v krvi. Krevní cukr je pro lidské tělo nezbytný protože mu zajišťuje energii. Pociťujeme hlad? V tom případě máme nízkou hladinu cukru a tělo dostává signál na doplnění energie. Opačným procesem je, pokud energie máme příliš mnoho a právě tehdy si ji organismus ukládá do tukových zásob a pochopitelně, že přibíráme. Glykémii reguluje hormon inzulín. Ten ukládá cukr do buněk pro jejich správnou funkci, ale pokud je cukru příliš, ukládá se ve formě tuku.

glykemický index

Rozdělení glykemického indexu

  • nízký (<55)
  • střední (56 – 69)
  • vysoký (> 70)

Podle hodnoty glykemického indexu souvisí pojem pomalé a rychlé sacharidy. Sacharidy, které se vstřebávají pomalu, označujeme jako pomalé sacharidy (nízký glykemický index). Možná už tušíte, že s rychlým příjmem energie souvisí rychlé sacharidy (vysoký glykemický index).

Kulturista po tvrdém tréninku sáhne po rychlých sacharidech, které mu dodají potřebnou energii, kterou vyčerpal při cvičení (med, ovoce). Ti, kteří chtějí zhubnout, by měli zvolit pomalé sacharidy a nikdy nedržet hladovku (5 – 6 chodů vyvážené stravy během dne). Pokud totiž budete hladovět a sníte málo nesprávné potravy, zajistíte si jedině kolísání vašeho krevního cukru a kromě hladovění budete i přibírat.

Jak ovlivnit glykemický index?

Máte chuť na něco s vyšším glykemickým indexem? Prozradíme vám tajemství, víte tuto vysokou hodnotu snížit. Jak nato? Kombinujte sacharidy, bílkoviny a tuky. Dejte si, např. chléb, který má vysokou hodnotu indexu a snížíte jej jednoduše přidáním šunky. Buďte však opatrní, protože ačkoli snížíte glykemickou hodnotu, zvyšujete hodnotu energie.

Také můžete zkombinovat potraviny s vysokým glykemickým indexem a řekněme s nízkým = to se rovná střední hodnotě.

Jezte častěji a menší porce.

Orientační čísla

Vařená bílá rýže = 64 GI

Vařená hnědá rýže = 55 GI

Vařené brambory = 64 GI

Pečené brambory = 85 GI

Určitě jste si všimli, že hodnota glykemického indexu se mění i v závislosti na druhu a způsobu přípravy potraviny. Připravujte jídla tak, abyste konzumovali co nejvhodnější potravinu.

Index potravin

Pokud Vám nevadí anglický jazyk, obrovské množství potravin a jejich GI najde i na glycemicindex.com

Nevíte přestat sladit? Náhrada cukru, např. i při diabetika je nejvhodnější stévie, jejíž hodnota glykemického indexu je 0 nebo Xylitol se 7.

Pokud víte jak přechytračit s cukrem a cukorvinkami, dopřejte si jídlo is vyšším glykemickým indexem.

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply